Als jong kind was ik al erg nieuwsgierig en wilde ik alles weten. Zo ook over mensen; waarom doen ze wat ze doen, waarom denken ze hoe ze denken, waarom zijn ze wie ze zijn? Ik was leergierig, stelde honderd vragen en kletste vrolijk tegen iedereen die ik tegenkwam. Ik werd niet tegengehouden door angsten, blokkades of negatieve gedachten. Ik leefde gewoon mijn leven, lekker simpel en gemakkelijk. Een heerlijk ongeremd kind.

Hoewel de nieuwsgierigheid nooit is weggegaan, ging de ongeremdheid dat wel. Net als ieder ander, werd ook ik beïnvloed door mijn opvoeding, omgeving en ervaringen door de jaren heen. Zowel positief als negatief. Het spontane, kletsgrage en nieuwsgierige meisje dat ik ooit was, was langzaam maar zeker veranderd in een verlegen, teruggetrokken vrouw die zich niet durfde te laten zien en weinig zelfvertrouwen had. Ik kreeg last van veel negatieve gedachten, heb een depressie en een burn-out gehad en op mijn dieptepunt vertelde ik een vriendin: “eigenlijk voel ik me altijd slecht, met maar af en toe een goede dag”.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen, zou ik niet meer weten. Wel merkte ik dat ik me steeds vaker realiseerde dat het ook anders moest kunnen. “Het kan toch niet zo zijn dat dit is hoe het leven hoort te zijn, zo moeilijk, zo negatief?” Deze vraag stelde ik mezelf regelmatig, maar ik kon er geen antwoord op vinden. Laat staan een oplossing. Er miste iets. Wat dat was, dat wist ik alleen nog niet. Tot ik een aantal jaar geleden de NLP Practicioner opleiding ging volgen, een opleiding over onder andere persoonlijke ontwikkeling, communicatie en coaching. Toen wist ik: dit is hoe ik mijn antwoorden ga vinden!